Operatiunea "TIGARETA III"

Comentariu Facebook Ym Print email

IMPLICATIILE POLITICE IN CONTRABANDA CU TIGARI 

La cateva zile dupa demiterea sa, Dan Nica s-a declarat invins de mafia tigarilor * Fostul ministru de Interne cunostea foarte bine situatia, a fost avertizat, dar n-a facut nimic * O parte din banii de contrabanda intra in pusculita partidelor 

Toate regimurile din Romania au avut parte de un scandal legat de contrabanda cu tigari. Primul a fost in epoca Ion Iliescu, implica serviciile secrete din Armata, a fost instrumentat de SRI si cunoscut sub titulatura Scandalul "Tigareta". Pentru ca au urmat si altele, i s-a zis mai apoi "Tigareta I". In perioada lui Emil Constantinescu, a fost "Tigareta II", cu implicatii de la "Doi s'un sfert", serviciul secret al MI, dar si SPP, serviciul prezidential de protectie si paza, cu varf de lance Trutulescu. Si aceasta operatiune a fos devoalata de o inregistrare video a agentilor SRI, aflati in razboi cu serviciul MI. "Tigareta I" si "Tigareta II", presupuneau transporturi de tigari de contrabanda din afara tarii, introduse ilegal in Romania prin serviciile secrete. Incepand cu 2000, sub Ion Iliescu si guvernarea lui Adrian Nastase se pun bazele unor noi retele de contrabanda. Tot cu implicarea serviciilor secrete ale MAI, transformate in UM096, Directia de protectie interna a Ministerului de Interne. De data asta, tigarile nu mai intrau in tara cu avionul, sau pe mare, ci se profita de micul si marele trafic de frontiera. Creatia PSD se deruleaza apoi si intre 2005-2008 pe vremea guvernarilor PD-PNL, apoi PNL. Profitul "negru" este urias. SRI instrumenteaza cazul, il aduce la cunostinta autoritatilor, inclusiv Guvern si Presedintie, dar nu se intampla nimic. Contrabanda infloreste si trimite bani la partide. Nici Traian Basescu nu se foloseste de aceasta arma contra regimului Tariceanu, care a marit accizele, a introdus taxa de viciu, marind astfel pretul la tigari si incurajand contrabanda. Basescu a sustinut, dimpotriva, ca taxa de viciu este una buna, ca si sporirea accizelor la niveul UE, promitand chiar pe posturile de televiziune ca se va lasa de fumat. Din 2008, afacerea intra in alianta PSD-PD-L. Masurile guvernului Boc sunt de sporire a accizelor (in doua transe) si a taxei de viciu. Contrabanda ajunge la 25-30% din piata. Totul sub patronajul fostului ministru de Interne Dan Nica.
Pe 29 septembrie 2009, la "Sinteza Zilei" (Antena 3), Dan Nica declara referitor la mafia tigarilor: "Am calcat pe un musuroi. (...) Banii din traficul cu tigari din vestul tarii se duc in campania electorala. (...) Informatiile mele din Ministerul Administratiei si Internelor spuneau ca intra TIR-uri de tigari, ca cei de la vama sunt foarte ocupati si n-au timp sa le controleze. Pierderea pentru cei care faceau controalele se ridica la 32 de mil de euro. Au pus 5 milioane de euro ca sa poata sa intre din nou in afaceri. Acest lucru insemnand ori retragerea filtrelor de catre Politie, ori schimbarea mea. A reusit a doua varianta". Interesant este ca ministrul Nica fusese averizat inca de la inceputul acestui an de amploarea contrabandei. Senatorul de Satu Mare Valer Marian a facut o interpelare parlamentara pe adresa ministrului, la care Nica nu a dat nici un raspuns. In acea vreme, se pare, nu era asa de revoltat ca banii din contrabanda se indreapta catre partide si catre viitoarea campanie electorala.

Iata ca dupa Emil Constantinescu, cel care in 2000 s-a declarat invins de Securitate si de traficul cu tigari - referire directa la "Operatiunea Tigareta II", acum Dan Nica este cel invins de aceeasi mafie. Iar prin Dan Nica si prin felul in care PSD si-a retras ministrii se poate intelege ca Mircea Geoana este cel invins, dar si vaduvit de banii din contrabanda destinati campaniei electorale. Ramane a se deduce ca doar PD-L va profita din plin de traficul cu tigari in aceasta campanie?

 
Informatii asupra traficului si contrabandei cu tigari
cuprinzand vamile Romaniei cu Ucraina, cu Ungaria si cu Moldova

A. Zona Hamleu - Petea - Urziceni

 
 

Vamile implicate in contrabanda din cea mai importanta sectiune, locul pe unde se inregistreaza cel mai mare trafic sunt Halmeu, Petea si Urziceni. Halmeu cu Ucraina, iar Petea si Urziceni cu Ungaria. Contrabanda se face dinspre Ucraina spre Ungaria, cu ramificatie evidenta spre piata romanesca. Fenomenul este unul de o amploare deosebita, intrucat, in afara tigarilor care invadeaza piata romaneasca, o cantitate substantiala (intre 7 si 10 autovehicole cu tigari contrafacute, zilnic) se scurg spre Ungaria, mai departe spre piata europeana. O alta zona de trecere dinspre Ucraina spre pietele europene, in special din Germania si Franta se face prin Polonia, dar nu la o asemena amploare (se poate numi chiar institutionalizata) ca la Hamleu. Situatia din Polonia, insa, unde fenomenul coruptional al vamesilor si politistilor de frontiera s-a diminuat destul de mult, nu face obiectul acestui studiu. Ca de altfel si faptul ca prin Hamleu trece zilnic o cantitate impresionanta de alcool contrafacut (in special whisky de marci prestigioase, scumpe, dar putin cunoscute in Romania ca "Lagavulin", "Dewar's", "Seagram's", "Dailuaine" etc., o parte ajungand sub forma de "atentii" la personalitati ale lumii politice din tara - de pilda, fara a da nume, la varful PSD, ca si in PD-L e la mare cautare marca "Lagavulin"). Am mentionat, totusi, acest alcool, pentru ca, alaturi de tigarile de contrabanda si "atentii" in bani, este folosit pe filiera coruptiei, pana la varful ierarhiei politice. Locul de fabricatie al alcoolului nu a fost inca descoperit, rapoartele OLAF specifica in acest sens ca Ucraina este doar o tara de tranzit, productia fiind asigurata "undeva in Rusia", cat despre investigatie: "Autoritatile din Rusia nu intreprind nimic pentru depistarea sursei, afacerea fiind acoperita la nivel inalt..." (raport din data de 14 februarie 2007).

Lasand la o parte alcoolul, spaga care se da la Hamleu de catre filiera infractionala romano-ucraineano-ungara este de 10.000 de euro pentru fiecare camion trecut si de 10 euro pentru fiecare persoana care cara fraudulos tigari prin micul trafic de frontiera. Daca o persoana poate transporta ascunse pana la 7 cartuse de tigari, in camioane, evident se transporta cu baxurile. Din informatiile SRI, filiera internationala de transport castiga (profit net) 100.000 E la fiecare camion trecut din Ucraina in Romania si apoi din Romania in Ungaria, preluat de la 60-100 km de vama Hamleu (din Ucraina) si dus, tot asa, la 60-80 de km de frontiera, in Ungaria. Aceeasi suma de 100.000 E se duce pe filiera, in sus, saptamanal, catre sfera politicienilor, sefilor organismelor de control, partidele politice aflate la putere. Daca pana in 2004 traficul era mai mult protejat pe reteaua Moldova, dupa aceea, mai precis de la inceputul lui 2005, odata cu guvernarea PD-PNL - se va vedea de ce - ia amploare traficul pe zona Satu Mare si Maramures. Rapoartele DGIPI (protectia informativa a Ministerului de Interne), dar in special unul al SRI, trimis catre CSAT, atesta faptul ca incepand cu primavara lui 2007, reteaua se extinde si sporeste numarul de treceri frauduloase, de multe ori "exista autoturisme de teren ale Politiei de Frontiera care asigura transportul de tigari de contrabanda pe teritoriul Romaniei, ca si depozitele de tranzit din judetul Satu Mare." Astfel, camioanele care au destinatie Ungaria intra in Romania pe la Hamleu sunt escortate discret catre depozitele conspirative, unde este lasata marfa pentru Romania. De aici, camionul fie trece in Ungaria cu restul de marfa (care nu reprezinta tigari), facandu-si cursa normala, fie se intoarce in Ucraina figurand la frontiera ca a descarcat marfa catre o firma fantoma din Satu Mare, Maramures, Salaj, sau Cluj (aceste acte "de trasura" chiar exista in realitate, dar nimeni n-a verificat firmele, care apar ca firme de transport, sau de comercializare cu amanuntul.)

La depozit se prezinta in aceeasi zi, ziua urmatoare, sau in maximum 3 zile, functie de cat de sigura este in acel moment frontiera, sau de turele de vamesi si politisti de frontiera (se prefera turele optime, cand pica, de regula aceeasi vamesi si politisti corupti) se prezinta un camion, un microbuz, sau mai multe (de diverse marimi), cu numere de Ungaria pentru a prelua si transporta marfa catre aceasta tara si catre pietele europene. Ceea ce ramane in depozitele clandestine din Satu Mare (despre unul se stie ca este situat in zona cramelor din Beltiug - la 40 de km de municipiul Satu Mare) se traficheaza pe piata romaneasca, alaturi de cele intrate pe la vama Siret (din Moldova), despre care vom vorbi intr-un capitol special.

Interesant este, dupa cum se observa, ca serviciile secrete (in speta SRI) cunosc aceasta situatie, exista rapoarte interne, rapoate predate autoritatilor, inclusiv presedintelui Traian Basescu, dar nimeni n-a inceput o ancheta concreta, pentru ca aceasta contrabanda este profitabila in primul rand pentru sfera politicienilor aflati la putere, asa cum pana odinioara era si traficul cu armament. Tigarile insa sunt mult mai rapid de plasat decat armele, in pachete mici, cu control minim. In schimb, vamile si politistii de frontiera se lauda cu capturi impresionante, chiar daca doua-trei pe an, o cifra infima fata de valoarea reala a treficului din zona. De multe ori, capturile sunt controlate chiar de filiera. Adica, pentru realizarea "planului" si pentru distragerea atentiei opiniei publice de la trafic sunt lasate special camioane de capacitate mai mica, cu tigari mai putin valoroase spre a fi capturate de vamesi. In limbajul traficantilor acestea se numesc "colete". Alte capturi se fac pe grupari ale concurentei, sau pentru acelea care nu platesc la timp "taxa de protectie". O mica parte se realizeaza, la capitolul capturi, din "abandonuri", adica soferi care de frica abandoneaza marfa inainte de vama si care sunt trecute de vamesi la "realizari". Cand reteaua considera de cuviinta se face si sacrificul suprem - arestarea unor vamesi. De regula acestia se afla la primele contacte cu reteaua, se afla in alte ture etc. In acest caz restul vamesilor au grija de familiile victimelor, care in acelasi limbaj interlop se numesc "capra". Totul este insa facut pentru a proteja reteaua, pentru a proteja persoanele de la varful ierarhiei, coruptia in acest domeniu fiind institutionalizata.

Filiera Nord-nord-vest

Inceputurile retelei pe zona Satu Mare - Maramures dateaza din anul 2000, de pe vremea PSD (partid aflat din nou la putere) si au la baza structurile Inspectoratului de Politie Maramures. Sef era atunci Vasile Muresan, adjunct era Nelu Pop (actualul sef al Politiei de Frontiera), iar sef la DGIPI Maramures devine Remus Span. Seful Politiei Baia Mare este Ioan Pop, zis "Rapidu'". Tot pe atunci, Ioan Pop devine nasul de cununie al lui Remus Span, alaturi de Pavel Abraham, pe atunci adjunct al IGP, fost adjunct al ministrului de Interne, apoi sef al Departamantului Antidrog al MIRA, pensionat fortat la finele anului 2008. In anumite cercuri informationale, din mai multe surse independente se vorbeste ca Pavel Abraham ar fi tatal natural al lui Remus Span.

In 2000, Ioan Pop, Nelu Pop si Remus Span incep o campanie controlata, in presa locala, dar si cea nationala, prin documente furnizate de DGIPI si folosind agentii acestei institutii pentru strangerea de dovezi compromitatoare, impotriva lui Vasile Muresan, un pion devenit incomod pentru grupare. Campania informatica are succes doar in ceea ce priveste tinta ei, Muresan este mutat la Ministerul de Interne, iar Remus Span - care fusese si el atacat in presa la randu-i de catre Muresan - este numit sef la DGIPI Satu Mare. Adica in "inima" traficului de frontiera. Nelu Pop este trimis loctiitor la IJP Cluj, iar Ioan Pop "Rapidu'" este mutat la Politia T.F. (Transporturi Feroviare). Se poate spune ca toti au fost victime ale razboiului mediatic, provocat de ei insisi. Nu dupa mult timp, pe filiera PSD, Nelu Pop devine sef al IJP Cluj, iar mai apoi, este adus de Grupul de la Cluj ca adjunct al IGP. In 2005 devine sef al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, functie pe care o detine si azi. Remus Span este numit, pe filiera Abraham, sef al Politiei Judiciare a DNA, iar in 2004, in urma unui scandal de casa, devine adjunct al Directiei Generale Anticoruptie. Se vede cum toti, pe diverse filiere au fost promovati in functii cheiei ale aparatului MIRA. Span este demis de Vasile Blaga in 2005 (decembrie) in urma unui raport al sefului DGA, Marian Santion, dar este numit in 2006 adjunct al lui Nelu Pop la Politia de Frontiera. Toti au avut relatii cu Grupul de la Cluj, cu "pepiniera" de la Universitatea Babes-Bolay (de unde provenea procurorul general Ilie Botos - partener de karate, ambii centura neagra - cu Remus Span). In acest timp, Botos aduce la DNA tandemul de propcuroare Cristescu - Bica, din Satu Mare, foarte apropiate lui Remus Span de pe vremea cand era sef al DGIPI Satu Mare (Span si cu Cristescu au facut o captura controlata - "la pont" - de droguri). Astfel ca, protectia retelei ucrainene a inceput sa se intareasca in toate structurile statului, informative, de control, dar si de ancheta. Iata un motiv pentru care diversele rapoarte despre traficul si contrabanda cu tigari ajungeau in dosare "blocate". La jumatatea lui 2006, tandemul Nelu Pop - Span il numeste sef al Politiei de Frontiera Satu Mare pe mai vechiul prieten Ioan Pop "Rapidu'", moment cand, conform si statisticilor, ia amploare contrabanda cu tigari dinspre Ucraina. Tot in 2006, un mai vechi prieten si protejat al lui Remus Span, Adiel Babici, este numit sef al Politiei de Frontiera la Vama Petea (cu Ungaria). La Vama Halmeu a fost numit sef al P.F. Vasile Dragus (adus de la Baia Mare), fost subaltern al lui "Rapidu'". Astfel ca si intrarea in tara dinspre Ucraina, dar si iesirea spre Ungaria au fost asigurate.

In urma unor scandaluri locale, generate de Ioan Pop, Span si Nelu Pop decid sa-l sacrifice pe acesta, sa-l scoata din zona de atentie si sa-l mute sef la Directia Politiei de Frontiera Siret-Radauti (adica in celalalt punct al tarii de trafic cu tigari din Ucraina). ën locul lui "Rapidu'" este numit comisarul-sef Vasile Maxim, un fost subordonat la DGIPI Satu Mare al lui Span. Adjunctul lui Maxim este instalat Ioan Bud Tamasan, var primar al lui Nelu Pop. Din 2008 Span este numit adjunct al DGIPI Central.

Protectorii grupului Span - Nelu Pop, in acea vreme, pe langa Ilie Botos, Pavel Abraham si Ioan Rus, precum si alte figuri marcante ale PSD-PNL-PD, au fost Norica Nicolai, dar mai ales Gabriel Oprea, fostul prefect PSD al Capitalei, cu stiinta lui Virgil Ardelean, care la acea vreme a informat presedintia despre legaturile PNL si PSD cu mafia tigarilor. In mod paradoxal, Traian Basescu n-a intervenit si nici n-a folosit informatia impotriva PNL si PSD, poate si pentru ca afacerea se facea in afara grupului Tariceanu. Dimpotriva, Basescu s-a aratat de mai multe ori interesat de cresterea accizelor la tigari si de impunerea taxei de viciu, stiut fiind ca ambele masuri incurajau si mai mult contrabanda.

Mai departe, Span si-a luat doctoratul in Siguranta Nationala (!!), avandu-l ca profesor pe Oprea la Academia Nationala de Informatii. Culmea, Remus Span este autorul lucrarii "Rolul Informatiei in combaterea coruptiei". (Mai multe date, din abundenta, pe Google). In septembrie 2008, Norica Nicolai a incercat sa-l impuna pe Remus Span ca sef al DGIPI Central, dupa ce au fost "lucrati" in presa seful de atunci al DGIPI - Petre Albu (maramuresan la origine) si pe Vasile Muresan, ajuns seful Serviciului Antifilaj. Tetativa esueaza, dar dupa alegeri, PSD il impune pe Gabriel Oprea ca ministru de Interne. Oprea vrea sa-l readuca pe Virgil Ardelean "Vulpea" ca sef al DGIPI, apare un scandal de presa, atat Ardelean, cat si Oprea demisioneaza. Ministru de Interne devine Dan Nica, primul din serie care ar parea ca e strain de aceasta retea si care a promis sa extermine coruptia din MAI. Vom reveni la Nica. Acesta, desi incunostiintat de retea, din rapoartele serviciilor secrete, dar si direct, printr-o interpelare parlamentara a senatorului Valer Marian (asupra careia vom reveni, la randu-i) nu face nimic, ordinul PSD privind protectia retelei fiind clar in acest sens, mai ales ca filiera a fost structurata pe guvernarea PSD inca din 2000.

 

"Caracatita" ucraineana

 In Ucraina grupul infractional este condus de Ivan Oprish, din gruparea lui "Ciungu'", al carui locotenent este (si despre care vom vorbi mai tarziu), cu domiciliul in Ucraina, de origine din Baia Mare. Seful cartelului ucrainean domiciliaza in localitatea Slatina, Ucraina, si este de nationalitate romana, avand numele adevarat Opris Ioan. El are insa doua pasapoarte, unul pe numele de Oprish Ivan, cu care intra in Romania prin Vama Halmeu, si unul pe numele Patras Ioan, cu care intra in tara noastra prin Vama Sighet. In aparenta este proprietarul unei fabrici de mobila care se numeste "Carpathia" numai ca productia acesteia este nesemnificativa si oricum nu concorda cu averea lui, proprietar al mai multor imobile, constructii si terenuri, depozite de materiale lemnoase etc. Opris afiseaza o bogatie mult mai mare decat statutul sau.

In Ungaria grupul este condus de Bodo Laszlo, descris de notele informative ca: "Sef interlop din estul Ungariei al unei retele conduse de un rrom maghiar zis JUMEN, locuieste in comuna Vallaj, imediat dupa vama Urziceni, care se ocupa cu trafic cu tigari, prostituate si animale vii (cai). Apare ca proprietar al unei balti de peste, al unei crescatorii de cai si al unui motel, locuri in care au fost vazuti si filmati mai multi sefi ai Politiei de frontiera din Satu Mare. Legaturi numeroase cu clanul infractional din Vestpren."

A se nota, "clanul din Vestpren", desi nu se cunostea la data raportului (mai 2008), este acelasi cu cel care l-a ucis pe handbalistul Marian Cozma. Iata ce mai spune raportul serviciului secret: "Bodo Laszlo a fost arestat anul trecut (n.n. - 2007) pentru ca a comandat asasinarea unui om de afaceri din Matiszlalka, impuscat in strada."

"Opris trimite tigari din Ucraina cu TIR-urile sau pe 'fasia verde', in acest ultim caz platind 10 E pentru fiecare transport al persoanei. Au fost de multe ori inregistrate la vama si 20 de treceri pe zi ale aceleiasi persoane particulare. Asupra transporturilor cu TIR, munca informativa a fost mult redusa din pricina ofiterilor politiei de frontiera si a vamesilor. In 2007 un om de al lui Opris a terorizat Vama Hamleu si, dupa o altercatie cu un vames, a spart la propriu trei computere ale vamii, cu date de frontiera. A fost arestat de IJP Satu Mare, dar eliberat a doua zi. Se pare ca tinta acestui atac a fost de la bun inceput deteriorarea computerelor cu date asupra trecerilor la frontiera cu Ucraina.", se mai arata in raportul confidential al SRI.

Tot din acest raport reiese ca ofiteri ai SRI, in colaborare cu serviciul similar maghiar au izbutit sa infiltreze in decembrie 2006 un agent sub acoperire la motelul lui Bodo Laszlo. Acesta, acoperit ca angajat, a izbuitit sa filmeze la o intalnire pe Bodo Laszlo, Ioan Opris si pe seful Politiei de Frontiera Satu Mare, Vasile Maxim. Filmarea, care s-a facut cu telefonul mobil al agentului in momentul cand cei trei intrau in motel, nu beneficiaza de sonor. Din informatiile agentului, "cei trei au intrat intr-o incapere unde au discutat aproximativ trei ore, s-a consumat bautura, incaperea insa nu fusese dotata operativ."

Seful Politiei de Frontiera Satu Mare s-a deplasat la intalnirea din Ungaria cu un autoturism de teren, apartinand unui var de-al sau si a fost insotit de un subaltern apropiat.

Reteaua Nord 

 

Vasile Muresan, sef al DGIPI Maramures, este un alt personaj aflat in afaceri murdare, el construind o grupare oarecum rivala cu cea din Satu Mare, mai ales ca, dupa cum s-a vazut in capitolul precedent, Muresan a fost "lucrat informativ" si in campanii de presa de gatre grupul Span - Nelu Pop, iar mai apoi a reluat relatiile de afaceri cu acestia. Prieteniile cu lumea interlopa si actiunile prin care Muresan a vizat controlul afacerilor murdare din judet are caracteristici tipice grupurilor de crima organizata. Colaborarea cu lumea interlopa, santajarea oamenilor de afaceri, controlul politicienilor din judet, implicarea altor ofiteri de politie in actiunile infractionale de tip mafiot dau o nota de continuitate si premeditare in ceea ce priveste crearea grupului infractional controlat si protejat de  Vasile Muresan si care are ca "obiect de activitate" in special traficul cu tigari si alcool, o afacere ilicita, deosebit de banoasa. Reteaua obtine bani din acest trafic, pe care apoi ii spala prin activitati comerciale si imobiliare. Gruparea "Moroienilor", cum este numita in judet, actioneaza cu aceleasi filiere de ucrainieni, ca si cea din Satu Mare, legatura intre Muresan si "Ciungu'", lider al retelei ucrainiene din zona de nord-nord-vest a frontierei Romaniei, fiind de notorietate.

Cariera lui Muresan este una spectaculoasa. El a prins revolutia din 1989 ca simplu locotenent, dar in doar trei ani ajuns in functia de inspector-sef al Inspectoratului Judetean de Politie Maramures. La momentul respectiv, el a fost cel mai tanar comandant din tara. Din 1996 si pana in 2000 a fost seful Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures, apoi pentru o perioada scurta a fost numit director adjunct al Directiei Organizare, Mobilizare, Operatii a Ministerului de Interne, pentru ca ulterior, la 1 ianuarie 2002, sa ii fie incredintata conducerea serviciului local de informatii al MAI (UM 0962) - DGIPI. Merita sa subliniem ca Vasile Muresan a fost pana la Revolutie un aprig activist comunist, indeplinind ani la rand functia de sef al UTC pe judetul Maramures. Dupa 1990, Muresan a fost implicat in cateva scandaluri de notorietate, fiind cercetat si de catre Parchetul Militar si DNA.

iIn septembrie 2006, dupa mai multe scandaluri de presa, Muresan si-a dat demisia din cadrul Politiei. "Incerc o alta perspectiva. Am mai multe oferte, dar deocamdata nu doresc sa intru in detalii", a declarat la vremea respectiva Vasile Muresan, insa, la nici trei luni, Muresan a fost rechemat in cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), la propunerea directorului Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI), Petru Albu, si el maramuresan, fiind numit seful Serviciului Flagrant (!!). La randul lui chestorul Petru Albu, directorul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, a infiintat Directia de Crima Organizata din Politia Romana, in 1993, si a condus aceasta directie pana in 2001, cand a fost numit director adjunct al Directiei de Organizare si Mobilizare Operativa din Ministerul de Interne. In 2003, Albu s-a retras din sistem, la cerere, dar a fost reactivat de catre fostul ministru liberal Cristian David. De altfel se observa ca si la Satu Mare si la Maramures, itele se invart sub protectia unor nume sonore din randul liberalilor, pesedistilor si pdlistiloro mare parte din banii stransi de filiere ajungand la aceste partide, ca o taxa de protectie.

Organizarea si complexitatea retelei face ca nimeni sa nu scape de mana lunga a Gruparii "Morosenilor". Reteaua lui Muresan, zis "Muri", este formata dintr-un grup de persoane, ofiteri de politie din diferite structuri ale MIRA, oameni de afaceri, politicieni si magistrati. La varf, apare seful direct al lui "Muri", directorul DGIPI, Petru Albu, prieten si partener de petreceri cu Muresan. De alta parte, rudele lui Muresan, printre care: fratele Cornel, diplomat in Croatia; fiul Bogdan, actionar alaturi de Dan Hotico (acesta cu stranse relatii in zona ucrainienilor si maghiarilor de la cele doua granite) in doua societati comerciale; finul Augustin Barbos, seful Serviciului de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) Maramures, si sotia acestuia, angajat al politiei din Baia Mare si finul Dan Parcalab, directorul publicatiei "Gazeta de Maramures", toti creaza o structura compacta, in care "o mana spala pe alta".

Punctul nodal al afacerilor suspecte derulate de "Muri" in Maramures se numeste UKRO si reprezinta o firma de protectie si paza in care comisarul sef Muresan il are infiltrat pe fiul sau, dar la care exista si capital ucrainian. Patronul firmei, Dan Hotico, este conexat direct cu autoritatile locale printr-un anume Corneliu Negrut. UKRO Security a obtinut, prin "cumetrii", tot felul de afaceri cu statul, inclusiv parcarile si ridicarile de masini parcate nereglementar din Baia mare. Negrut, la randul lui, este finul lui Muresan, posesor al unui complex hotelier. Negrut are ca om de incredere un individ "marcant" al lumii interlope maramureseane, Adrian Vasile Pop, zis "Japonezu'". Sistemul de culegere de informatii, organizat in timp de aceasta structura, se baza pe sotii. Sotia lui Muresan si sotia lui Barbos, adica fina, au lucrat la serviciul "Tehnic" din cadrul UM 0962 - Maramures. Alaturi de sotia lui Negrut, care a condus Vama Baia Mare, dispuneau de toate informatiile grele din judet. Aceste informatii au fost fructificate in negocieri ilegale cu oameni de afaceri din zona si politicieni. Sumele obtinute de la interlopi si oameni de afaceri sunt "spalate" in afaceri imobiliare, respectiv, in "cultivarea" grupului care ii asigura protectie lui Vasile Muresan. Investitiile imobiliare sunt facute pe numele unor apropiati, membri ai familiei sau oameni de afaceri care sunt santajabili. Gruparea "Moroienilor", cum spuneam se afla in oarece rivalitate - din punct de vedere financiar - cu reteaua structurata de Remus Span. Dar asta nu face ca Span, Muresan, Petre Albu si Nelu Pop sa nu fie in relatii, daca nu de amicitie, macar de inter-protectie.

 

Contrabanda cu taxa la “Imparatul

Pe partea ucraineana traficul de tigari este realizat de catre o singura grupare mafiota. Aceasta are comandant suprem un personaj de nationalitate maghiara poreclit "Ciungul", cu numele adevarat Udud Istvan. Porecla i se trage de la un handicap al mainii. Contrabanda derulata de gruparea lui Ciungu atat prin Vama Halmeu cat si peste frontiera verde era acoperita pe partea ucraineana de catre colonelul Motrosilov, seful Batalionului de graniceri Vinogradov, si de catre adjunctul acestuia, colonelul Serghei Daneha. Iar acest colonel Daneha este foarte apropiat de adjunctul sefului Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Satu Mare, comisarul sef Tiberiu Giurea. La intalnirile protocolare dintre cele doua parti, in loc sa se foloseasca de traducatori, dupa cum cer regulile, cei doi discutau in limba engleza. Insotitorii erau astfel alesi incat sa nu cunoasca aceasta limba. Doi dintre politistii de frontiera care au scris un raport despre aceste discutii ale lui Giurea in limba engleza - si care ne-a intrat in posesie - au aflat pe pielea lor ce se intampla cand stii prea multe: ambii au fost pensionati fortat. Prin intermediul celor doi sefi ai granicerilor, "Ciungul" a tinut deoparte celelalte grupari mafiote concurente de traficul de tigari. Sursele noastre din Ucraina sustin ca "Ciungul" boicota transporturile de tigari ale concurentei, solicitandu-i colonelului Daneha sa transmita informatiile mai departe comisarului sef Tiberiu Giurea. Se pare ca la un moment dat Giurea dispunea de o cartela telefonica STAR de Ucraina, de pe care vorbea cu prietenul sau, colonelul Daneha. Culmea coincidentei este ca toate transporturile indicate de "Ciungul" erau prinse de politistii de frontiera satmareni. Totul s-a derulat conform acestei metode, pana in noiembrie 2007, cand comisarul sef Giurea i-a interceptat un transport consistent si "Ciungului". Se pare ca la originea acelei capturi a stat rivalitatea notorie dintre comisarul sef Giurea si seful Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF), subcomisarul Vasile Maxim, care se afla in relatii foarte apropiate cu gruparea "Ciungului".

In zona frontierei, "Ciungul" lucreaza cu reteaua lui Marita din Halmeu si a lui Moldovan din Porumbesti. Liderii acestor grupari erau in bune relatii cu conducerea IJPF Satu Mare. In discutiile lor, tot timpul faceau referiri la un personaj denumit “Imparatul”, caruia ii dadeau bani pentru a le asigura protectia in timpul actelor de contrabanda peste fasia verde. A doua zi dupa marea actiune organizata de Giurea, soldata cu confiscarea a aproape 600 de baxuri de tigari marcile "Chesterfield" si "Viceroy", contrabandistii din Halmeu s-au adunat la un bar din localitate, unde au jucat carti pana noaptea tarziu. Cu aceasta ocazie, Marita a spus ca transportul de tigari peste fasie a fost prins deoarece nu i-a dat “Imparatului” taxa de 10.000 de euro. Chiar si agentii Politiei de Frontiera din zona Halmeului si-au dat seama ca mafiotii dispun de complicitati in randul sefilor lor. Acest lucru reiesea din felul in care era intocmit planul de paza si din deplasarile fara rost pe care ii puneau sefii sa le faca cu scopul de a-i epuiza si a le crea brese in dispozitiv.

Conform unor surse, "Imparatul" ar fi chiar Remus Span, conform altora seful Politiei de Frontiera, sau un inalt functionar din Ministerul de Interne. mai exista variante cum ca "Imparatul" ar putea fi Vasile Muresan, seful DGIPI Maramures, sau mai sus de acesta, chiar Petre Albu, seful DGIPI Central.

 

Batalie pe traficul de tigari

In 5 decembrie 2008 incepe o veritabila batalie pentru adjudecarea traficului cu tigari. Trecerea Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Satu Mare in subordinea nou-infiintatei Directii a Politiei de Frontiera (DPF) Sighet a facut primele victime. Seful DPF Sighet, comisarul sef Ion Pop, poreclit "Rapidu", care a condus IJPF Satu Mare in perioada iunie 2005 - august 2006, a ordonat recent o serie de destituiri si mutari abuzive, cu scopul de a-si numi oameni credinciosi in posturile cheie ale IJPF Satu Mare. Se vede de la o posta ca seful DPF Sighet, comisarul sef Ion Pop, vrea sa controleze traficul de tigari din Ucraina, cu ajutorul adjunctului sefului IJPF Satu Mare, comisarul sef Tiberiu Giurea Gim. Cei doi au colaborat perfect in perioada in care Ion Pop conducea IJPF Satu Mare, iar Tiberiu Giurea ii era adjunct. Comisarul sef Ion Pop a venit pe neasteptate la sediul  Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Satu Mare. Imediat l-a bagat intr-o sedinta prelungita pe seful IJPF Satu Mare, comisarul Vasile Maxim. Ion Pop i-a impus o serie de mutari si destituiri, pe care Maxim si le-a insusit. La scurt timp, Vasile Maxim a si emis dispozitiile de rigoare, care poarta doar semnatura sa. Astfel, comisarul sef Ion Pop a reusit sa evite orice raspundere juridica pentru sirul de destituiri si mutari abuzive.

Prima victima a fost seful Biroului Management Resurse Umane (MRU), comisarul sef Alexandru Dobocan, care a fost silit sa-si dea demisia. Principala sa vina a fost ca a refuzat sa semneze dispozitiile comisarului sef Ion Pop, sesizand ca acestea sunt ilegale. In culmea perversitatii, desi tot personalul IJPF Satu Mare cunostea motivul demisiei impuse, Dobocan a fost obligat sa sustina in sedinta in care s-au anuntat aceste masuri ca a demisionat din proprie initiativa, fara sa fie obligat de cineva. Fara niciun motiv intemeiat, inspectorul principal Gheorghe Bosca a fost obligat sa demisioneze din functia de sef al Sectorului Politiei de Frontiera (SPF) Berveni. Adjunctul sefului SPF Carei, subcomisarul Costel Saghin, a fost detasat fara nicio explicatie la SPF Tarna Mare. Cei doi erau protejatii adjunctului Tiberiu Giurea, dar se pare ca acesta i-a abandonat pentru a-i face pe plac lui Ion Pop. Drept recunostinta, noul sef a trecut Detasamentul de Interventie Rapida din subordinea lui Maxim in subordinea lui Giurea.

Seful Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Halmeu, comisarul Doru Sabau, a fost mutat la Aeroportul Satu Mare. In locul sau a fost numit inspectorul Cristian Ticle, o veche pila de-a lui Ion Pop. De asemenea, sefii de ture din PTF Petea, cu care Ion Pop a colaborat foarte bine la taxarea transportatorilor din Maramures, au fost mutati la PTF Halmeu. Este vorba de maiorul Iacob Bere si inspectorii Andreica Radu, respectiv Cristian Lucut. Ultimul dintre ei a fost preot intr-un satuc din judetul Maramures, fiind facut ofiter din dispozitia lui Ion Pop pe vremea cand era seful IJPF Satu Mare. Dintre toti sefii de tura, doar inspectorul Adrian Horj a fost mutat la SPF Tarna Mare. Cineva l-a parat, ca dupa plecarea lui Ion Pop de la carma IJPF Satu Mare, ar fi facut un gest obscen catre o poza a acestuia.

Comisarul sef Ion Pop l-a amenintat cu schimbarea si pe comisarul sef Vasile Dragus, numit in urma cu doua-trei luni in functia de sef al SPF Halmeu. In aceasta perioada, traficantii din Halmeu si Porumbesti au primit cateva lovituri grele, fiindu-le confiscate sute de baxuri de tigari, iar acest lucru i-a deranjat pe unii. In locul lui Dragus, Ion Pop vrea sa-l aduca pe comisarul sef Damian Costinas. Acesta a mai ocupat functia de sef al SPF in perioada februarie 2006 - iunie 2007. In timp ce se afla la carma SPF Halmeu, traficantii de tigari din zona si-au vazut nestingheriti de activitate, acumuland averi de ordinul sutelor de mii de euro. Comisarul sef Damian Costinas a fost acuzat ca a primit de la traficanti un teren in Halmeu, pe care l-a trecut pe numele amantei sale. Cand procurorii anticoruptie au inceput sa investigheze relatiile lui Costinas cu traficantii de tigari, acesta a fost transferat la Directia Politiei de Frontiera Radauti, condusa in perioada respectiva de comisarul sef Ion Pop. Dupa plecarea sa, pe casa construita de Costinas in Halmeu pe terenul primit de la traficanti cineva a scris cu vopsea rosie “Ronson”, numele celei mai populare marci de tigari din Ucraina. Ajuns la carma DPF Sighet, Ion Pop a avut ganduri mari in privinta ascultatorului Costinas, pe care a vrut sa-l numeasca in functia de sef al Corpului de Control al Directiei. Nu a reusit intrucat comisarul Costinas nu are studii juridice.

 

Senatorul Valer Marian produce panica in MI

Constatand amploarea fenomenului infractional inca de pe vremea cand era Prefect de Satu Mare si, mai apoi, ca director al cotidianului "Gazeta de Nord-vest", actualul senator PSD de Satu Mare, Valer Marian a decis sa aduca la cunostinta Parlamentului situatia traficului cu tigari din Romania, legaturile stranse intre mafioti si autoritatile locale si nationale, precum si imensul prejudiciu adus statului, toate acestea intr-o interpelare adresata actualului ministru de Interne, Dan Nica.

Interpelarea a fost depusa miercuri 18 martie 2009, spre a fi citita in Senat luni, 23 martie 2009. Interesant este ca in acest interval, de la secretariatul Senatului s-a aflat de continutul interpelarii la Ministerul de Interne. Ca o coincidenta, imediat a avut loc o actiune de demascare a contrabandei cu tigari in Satu Mare, soldata cu arestarea unor vamesi, actiune petrecuta vineri, 20 martie, chiar inaintea interpelarii parlamentare. Actiune menita sa distuga obiectul interpelarii senatorului de Satu Mare.

 

 Citam din comunicatul Directiei Vamilor: "Inspectorii vamali de la biroul Halmeu, judetul Satu Mare, au confiscat vineri (20 martie - n.n.) dimineata 16.490 de pachete de tigarete, marca Park, netimbrate, de provenienta duty-free. Valoarea tigarilor este estimata la 70.910 lei, conform listei de valori in vama, a anuntat Autoritatea Nationala Vamala (ANV). Vamesii l-au amendat pe conducatorul autoturismului in care au fost gasite tigarile cu 10.000 lei si au retinut autoturismul pana la plata amenzii, potrivit reglementarilor vamale in vigoare."
Dupa care s-au luat si masuri: "Patru politisti - trei de la Politia de Frontiera si unul de la Politia Judeteana Satu Mare - au fost audiati, ieri (luni, 23 martie, in chiar ziua interpelarii - n.n.), la DNA Satu Mare, dupa care au fost transportati, impreuna cu noua contrabandisti de tigari, la DNA Oradea, pentru continuarea audierilor. Toti sunt acuzati de contrabanda cu tigari. Printre politistii audiati se afla un angajat din cadrul Serviciului Investigatii Criminale din IJP Satu Mare, Sebastian Morar, si politistul de frontiera Claudiu Gherman, care a fost angajat la IJPF in baza unei diplome false. Printre cele noua persoane acuzate de contrabanda cu tigari se afla si unul dintre sefii retelelor care actioneaza in zona Halmeu - Porumbesti de pe frontiera cu Ucraina, Vasile Moldovan. Reteaua ar fi introdus in Romania, numai in ultima luna, tigari de contrabanda in valoare de aproape doua milioane de euro."

Redam in continuare interpelarea senatorului Valer Marian, cea care a produs atata panica in MI, facandu-i pe vamesi si politisti sa reactioneze pentru o buna imagine in ochii opiniei publice, chiar inainte de a fi citita. Conform uzuantelor, ministrul Dan Nica trebuie sa dea curs interpelarii, sa ceara o ancheta interna, iar senatorul sa fie contactat de cei ce conduc ancheta pentru a oferi mai multe amanunte si nume. Desi au trecut cele 15 zile in care trebuia sa primeasca un raspuns, Valer Marian nu a fost contactat de cei din cadrul MI si nici n-a primit vreun raspuns. E posibil ca ministrul Dan Nica sa fi fost "furat" de asa-zisa actiune in forta din 20 martie si sa considere ca s-a facut ordine la frontiera, fara a mai fi interesat care sunt numele "sus-puse" din cadrul MI ce protejeaza acest trafic cu tigari.


PARLAMENTUL ROMANIEI

SENAT

INTERPELARE

Adresata: domnului DAN NICA
Ministrul Administratiei si Internelor
De catre dl. senator: VALER MARIAN
Circumscriptia electorala: SATU MARE
Colegiul electoral: 1
Grupul parlamentar: PSD

Sedinta Senatului din data: 23.03.2009

In temeiul dispozitiilor art.112 alin.1 din Constitutia Romaniei, republicata si ale art. 162 din Regulamentul Senatului Romaniei, formulez urmatoarea

INTERPELARE

Obiectul interpelarii:

In perioada 2006 – 2008, sub protectia unor politicieni PNL si UDMR si cu complicitatea unor sefi si lucratori din Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera, din serviciul secret al Ministerului Administratiei si Internelor (SIPI) si din vamile satmarene, contrabanda cu tigari aduse din Ucraina a inregistrat o amploare fara precedent pe raza judetului Satu Mare, care a devenit o placa turnanta a traficului cu tigari spre restul tarii si spre tarile din Vest (Ungaria, Austria, Germania, Italia, Franta s.a.). in vederea realizarii unei contrabande organizate de amploare, s-au constituit retele transfrontaliere de crima organizata, in care sunt implicati interlopi numerosi si periculosi din judetul Satu Mare si din zonele limitrofe din Ucraina si Ungaria. tigarile de contrabanda sunt aduse din Ucraina prin Vama Halmeu, cu autocamioane TIR sau cu microbuze, ori pe fasia verde  de pe raza comunelor Halmeu si Tarna Mare si sunt scoase din tara spre Ungaria, prin vamile Petea si Urziceni, cu complicitatea unor vamesi si politisti de frontiera, inclusiv a unor politisti de ordine publica.
Potrivit informatiilor ce mi-au parvenit si dezvaluirilor din presa locala din ultimii ani, in contrabanda cu tigari din Ucraina sunt implicate cel putin 12 cadre cu functii de conducere din Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera, care  le asigura conditii prielnice traficantilor, ce folosesc masini puternice de teren si aparate de  termoviziune pentru a depista patrulele aflate in misiune pe fasie, in timp ce aparatele de termoviziune ale politiei de frontiera din sectoarele  cele mai asaltate de contrabandisti sunt aproape tot timpul defecte, iar jeepurile primite in dotare au fost retrase de la agentii de patrulare pentru a fi folosite de unii sefi, inclusiv la asigurarea protectiei pe soselele din judet a transporturilor ilicite de tigari efectuate de traficantii protejati. in sectoarele prin care se efectueaza contrabanda organizata au fost angajati in jur de 20 de agenti ai politiei de frontiera care nu indeplinesc conditiile de studii, prezentand diplome de bacalaureat falsificate si neprezentand foile matricole aferente, si care au fost folositi in operatiile de sprijinire a contrabandei. in mod paradoxal, granita cu Ungaria, stat membru al Uniunii Europene, este mai strict pazita decat granita cu Ucraina, stat dinafara UE, de unde se aduce marfa de contrabanda. Pe frontiera cu Ungaria, politistii de frontiera se calca in picioare, in timp ce pe fisia cu Ucraina, pe o distanta de 30 km, actioneaza numai 4-5 patrule pe tura.
La un autocamion TIR cu tigari de contrabanda din Ucraina se castiga 80.000 – 100.000 de euro, contrabandistii si complicii lor realizand profituri substantiale de milioane de euro. Pe langa profituri fabuloase ilicite, contrabanda cu tigari a  adus  violenta si nesiguranta in judetul Satu Mare, Politia, DIICOT si DGA scapand situatia de sub control in unele localitati de frontiera. Recent, inspectori ai Comisiei Europene de la Bruxelles au depistat la Vama Halmeu o afacere ilegala cu usturoi, in valoare de milioane de euro, in care au fost implicati mai multi vamesi care au inregistrat fictiv pe calculator in jur de 170 de autocamioane TIR cu usturoi, declarat ca fiind importat din China, care ar fi tranzitat Vama Halmeu din Ungaria spre Ucraina. in realitate, nu a fost efectuat niciun transport de usturoi, dar in urma acestor operatiuni frauduloase a fost decontat TVA aferenta, adica 19% din valoarea transporturilor. Exista indicii ca de pe urma operatiunilor de contrabanda cu tigari si cu usturoi au beneficiat politicieni din fostele partide de guvernamant, PNL si UDMR, care au obtinut sume substantiale pentru campaniile electorale pentru alegerile locale si parlamentare din anul 2008.
Pentru considerentele expuse si avand in vedere ca fosta conducere a Ministerului Administratiei si Internelor, precum si conducerea Inspectoratului National al Politiei de Frontiera nu au fost sensibilizate de numerosele semnalari ale presei sau ale politistilor  onesti privind amploarea contrabandei cu tigari la frontierele cu Ucraina si cu Ungaria, va solicit sa dispuneti Corpului de  control al ministrului de interne sa efectueze verificari riguroase in acest sens in judetul Satu Mare, urmand sa pun la dispozitia reprezentantilor Dvs. toate informatiile pe care le detin.
Solicit sa-mi comunicati ulterior constatarile acestor verificari si masurile dispuse pentru diminuarea si eradicarea contrabandei la frontiera de nord – vest a Romaniei.
Solicit raspuns scris si oral.

Cu deosebita stima,
18 martie 2009            
Senator
Valer Marian


In replica, a doua zi dupa interpelarea lui Valer Marian se produce un mic cutremur prin emiterea de mandate de arestare pe numele inculpatilor de la Hamleu:
 
"Procurorii anticoruptie au retinut 10 persoane pentru constituirea de grupuri infractionale si activitati de contrabanda, iar Curtea de Apel Oradea a dispus arestarea tuturor celor 10 inculpati pe o perioada de 29 de zile. Printre cei arestati se numara si trei agenti de politie de frontiera de la I.J.P.F. Satu Mare si un inspector general, sef al Compartimentului Urmariti General, se arata pe site-ul DNA. Cei arestati sunt: MOLDOVAN VIOREL; DELEGAN FRANCISC; FRANCIA IOAN; CORMOS MIREL STELIAN; HOTEA ALIN IONICA si SIMON ELISABETA TIMEA, toate fiind persoane fara ocupatie, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat in scopul savarsirii de infractiuni grave si contrabanda calificata. Tot in acest caz au fost arestati si HOTEA GHEORGHE SORIN,  KOCSAN RUDOLF; GHERMAN CLAUDIU (toti trei agenti de politie de frontiera din cadrul I.J.P.F. Satu Mare) si MORAR SEBASTIAN, inspector principal in cadrul I.J.P. Satu Mare, sef al Compartimentului Urmariti General, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de aderare si sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat in vederea savarsirii de infractiuni grave si complicitate la contrabanda calificata."
La acest grup infractional a aderat si oferit sprijin concret si inculpatul Morar Sebastian – inspector principal in cadrul I.J.P. Satu Mare, sef al Compartimentului Urmariti General, fin (cumnat) al liderului Moldovan Viorel care, cunoscand provenienta ilicita a tigarilor, s-a implicat in transportarea si plasarea unor cantitati de tigari catre diversi cumparatori. De asemenea, acesta a transportat sume importante in lei si valuta, pentru inculpatul Moldovan Viorel, pentru plata furnizorilor de tigari din Ucraina.

"In perioada septembrie 2008 – ianuarie 2009, in conditiile descrise mai sus, grupul infractional coordonat de inculpatul Moldovan Viorel, in baza aceleasi rezolutii infractionale, a introdus in tara, din Ucraina, prin alte locuri decat cele stabilite pentru controlul vamal, cantitatea de 1.194.340 pachete de tigari, valoarea acestora fiind, conform raportului de constatare, de 1.552.453 euro.", mentioneaza DNA.                    

B. Zona Siret - Radauti

De o mai mica amploare fata de zona Satu Mare si zona cuprinsa intre Suceava si Botosani contribuie la traficul cu tigari de contrabanda si tigari contrafacute. Tigarile se scurg dinspre Ucraina, dar si dinspre R. Moldova, ultima ca punct de tranzit dinspre Rusia.
In 2007 cea mai importanta grupare mafiota era Clanul Strachinaru, ai carui lideri erau la acea vreme Daniel si Dorin Strachinaru, Vasile si Dumitru Leonte, Ionut Brai, Stelica Aungurencei, Cristian Raut si Catalin Berentean. Acestia actionau pe zona localitatilor Dersca, Pomarla, Bucecea, din judetul Botosani, si Siret, avand in subordine zeci de traficanti cu ajutorul carora se realizau transporturile. Daca la Hamleu si celelate vami din Satu Mare o mare parte din Tigari este destinata Occidentului, intrarile pe zona Siret sunt destinate aproape in exclusivitate pietei romanesti. Interesant este ca acest clan, Strachinaru, s-a format din fosti colegi de la o unitate militara de frontiera, din regiunea Racovat. Toti au facut armata la acea unitate in urma cu 10 ani si se ocupau inca de pe atunci de micul trafic de frontiera. Mai tarziu clanul s-a structurat si a trecut la afaceri di granda cu "partenerii" ucraineni si rusi.
Asadar, in 2007 cum apare si in capitolul preceden, Ioan Pop, zis "Rapidu'", preia functia de sef al Politiei de Frontiera Siret, numit de Nelu Pop, seful IGPF si de Remus Span, care atunci era adjunctul lui Nelu Pop.
"Rapidu'" il inlocuia pe un alt sef care a fost timp de mai bine de zece ani mana in mana cu mafiotii ucrainiei, si care se afla in relatii de afaceri cu Clanul Strachinaru, in plin trafic de tigari, dar pe atunci si de cafea, comisarul Calin Cercel. Acesta din urma era el insusi seful gruparilor mafiote atat din Romania cat si din imediata vecinatate a satelor din Ucraina. Alaturi de el, comisarul-sef Vasile Hutuleac. Ambii au fost implicati in scandalurile "Tigareta Siret 1995" si "Rochia de mireasa", cazuri larg mediatizate. Gruparea era protejata de comisarul Catalin Bandiu de la DIGIPI Suceava, un om de incredere al lui Virgil Ardelean, seful DGIPI, zis si "Vulpea", dar si a mai tanarului Remus Span. Span colaborase cu Bandiu pe cand era sef la DGIPI Maramures si mai apoi sef DGIPI Satu Mare.
Daca pana in 2007 se putea spune ca zona Siret era o puternica sursa de bani pentru PSD si pentru grupurile de interese ilicite din jurul Grupului de la Bacau (Oprisan, Iacubov, Hrebenciuc etc.), dupa 2007 afacerea intra direct sub protectia PNL, prin infiltrarea la conducerea PF a tandemului Pop-Span. Asadar, Ioan Pop gaseste acolo o filiera completa, dar destul de dezorganizata. Motiv pentru care purcede la restructurare. Mafiotii ucrainieni de la Siret fiind in stranse relatii cu cei de la Hamleu-Slatina, nu este o problema ca traficul pe Siret sa intre in aceeasi vasta retea, controlata de capii interlopi de la Kiev. Mai este de spus aici ca Nelu Pop si Remus Span intensifica in perioada 2006-2007 relatiile cu omologii lor ucrainieni, cei doi facand dese vizite de lucru si curtuazie in Ucraina, in acea perioada. La inceputul lui 2007 este consemnata chiar o intalnire la Satu Mare intre cei doi sefi ai politiilor de frontiera.
Cat despre modalitatile de trafic, acestea nu difera mult de cele din Satu Mare, atat traficantii, cat si controlorii avand aceeasi structura organizatorica. Din acest motiv n-o sa reluam si pentru Siret o serie de cazuri, precum am prezentat pentru Hamleu.

Sa mentionam ca pe tot parcursul anului 2008, in frontiera botosaneana, cea complementara Siretului, s-au confiscat 224.674 de pachete de tigari in valoare totala de 1.160.000 RON. In Siret s-au confiscat 934.128 pachete de tigari, in valoare de aproximativ 3.980.000 RON. Deci, numai prin doua vami au fost confiscate tigari in valoare de 6.000.000 RON, prejudiciul cauzat insa de contrabanda fiind de cel putin o suta de ori mai mare.

"Din analizele efectuate la nivelul institutiei noastre se constata ca fenomenul traficului cu tigari de contrabanda a luat amploare odata cu cresterea pretului la tigari in tara noastra, comparativ cu piata din Ucraina sau Moldova, unde pretul este de cateva ori mai mic. La frontiera cu Moldova au fost predominante tigarile din marcile Plugaru sau Monte Carlo, introducerea acestora in tara fiind realizata prin punctele de frontiera, fie in cantitati mari, in mijloace de transport special amenajate, fie in cantitati mici - incadrate plafonului vamal - de catre persoane fizice. La frontiera cu Ucraina, marcile cele mai traficate au fost Ronson, Viceroy, Jin Ling, Saint George sau Monte Carlo, traficantii organizati in adevarate grupuri infractionale incercand trecerea baxurilor de tigari peste frontiera verde, in special noaptea. La nivelul IJPF Botosani cele mai frecvent folosite metode sunt ascunderea in autovehicule, printre marfurile transportate de persoane juridice, a unor insemnate cantitati de tigari de contrabanda (metoda "capac") sau chiar prin modificarea mijloacelor de transport, respectiv crearea unor spatii special amenajate. Unii dintre cei care incearca introducerea tigarilor in tara prin punctele de trecere, folosesc pentru ascunderea tigarilor buteliile de gaz cu care sunt dotate autovehiculele, rezervorul autovehiculului, podeaua, plafoniera sau tapiteria. De asemenea, se mai foloseste si metoda ascunderii tigarilor pe corp."(Comunicat al IPF Botosani).
Dupa cate se poate constata, situatia e aceeasi in toate vamile de la granitele cu Ucraina si Moldova.

Iata o actiune din septembrie 2008, care ne arata amploarea fenomenului,

O adevarata armata de contrabandisti ce actiona la granita romano-ucraineana a fost anihilata de autoritatile romane. Formata din zeci de localnici din localitatile Borodina, Vicov si Straja, cei aproape 30 de contrabandisti erau dotati cu echipament de ultima ora: aparatura de vedere pe timp de noapte, echipament de camuflaj, arme sau statii de emisie-receptie. Pentru destructurarea acestei retele din care faceau parte si graniceri ucrainieni a fost necesara implicarea celor mai importante servicii de securitate si interventie: SRI, DGIPI (serviciul secret al MIRA), ofiteri de la Crima Organizata, cei de la Directia Generala Anticoruptie (DGA), Politia de Frontiera, dar si politisti de la IPJ Suceava. Pana acum, au fost prinsi 27 de indivizi care participau, efectiv, la transportarea ilegala a tigarilor peste granita. "Ajunsesera sa ii ameninte pe lucratorii nostri pe care incercau sa ii intimideze. In luna mai, un politist de frontiera a fost amenintat cu arma de un individ aflat intr-o masina", a precizat Fabian Badila, purtator de cuvant al Politiei de Frontiera. Pe 5 septembrie, au fost efectuate 14 perchezitii la domiciliu si au fost puse in executare 16 mandate de aducere. Dintre cele 27 de persoane, opt au fost arestate preventiv pentru 29 de zile. Acuzatia: constituire, sprijinire, aderare a unui grup infractional organizat, contrabanda si trecere ilegala a frontierei de stat. Concret, in luna aprilie 2008, politistii de frontiera din cadrul DPF Radauti si IJPF Suceava au obtinut informatii potrivit carora un grup infractional organizat se ocupa cu introducerea in tara, peste "frontiera verde" de pe raza localitatii Brodina si Straja, a unor cantitati impresionante de tigari de contrabanda de provenienta ucraineana. Acestea erau destinate vanzarii pe piata neagra din tara noastra. Pentru a nu fi depistati de autoritati, contrabandistii schimbau permanent traseele de deplasare spre frontiera, precum si cele de transport a tigarilor spre depozitele intermediare. Grupul infractional era extrem de bine sudat si fiecare dintre membrii lui castiga sume importante de bani la fiecare transport. De exemplu, un caraus (cel care transporta tigarile de la granita la depozitul clandestin) castiga 100 de RON pentru fiecare bax. Capii retelei, in schimb, erau renumerati cu 100 de euro pentru fiecare bax pe care il vindea in tara. La perchezitiile ce au avut loc in urma cu cateva zile, oamenii legii au descoperit 15.060 de pachete de tigari, 7.640 de euro si 4.000 de dolari, doua arme de vanatoare, un pistol marca Rohn, un pistol cu aer comprimat, doua pistoale cu gaze, sase cutite de vanatoare, o sabie, un aparat de ascultare si observare la distanta, doua statii de emisie-receptie. Dupa retinerea membrilor retelei, autoritatile romane au luat legatura cu omologii lor ucrainieni care au demarat, la randul lor, o ancheta."

Tot ca urmare a interpelarii senatorului Valer Marian, la doar doua zile de cand a fost citita in Senat si la putina vreme dupa actiunea de la Hamleu, prezentata in capitolul anterior, si la Vama Siret au avut loc controale inopinate, de acoperire, fiind sacrificate grupuri mici:

"Pe 25 martie 2009, la Siret au descins procurori DNA, politisti ai Directiei Generale Anticoruptie, comisari ai Garzii Financiare, jandarmi si cagulisti s-au facut perchezitii in nu mai putin de 16 locatii apartinand unor cetateni din Siret, inclusiv politisti de frontiera si vamesi, banuiti ca participa la contrabanda cu tigari din Ucraina. Procurorul sef al DNA – serviciul teritorial Suceava a constituit un colectiv de lucru format din lucratori din cadrul DGA Suceava, Brigada de combatere a criminalitatii organizate Suceava si Directia Generala de Informatii si Protectie Interna Bucuresti, reusindu-se documentarea modului in care erau introduse tigarile pe teritoriul Romaniei. Acestea erau cumparate din Ucraina si din mangazinele Dutty Free romanesti ori ucrainene si erau introduse in tara prin PTF Siret, cu sau fara intelegerea prealabila intre transportatori si politistii de frontiera ori vamesi. Transportatorii depozitau ulterior tigarile in diferite locatii din judetele Suceava si Botosani de unde erau ulterior preluate si transportate in tara pentru a fi comercializate pe piata neagra. Pentru a asigura traseul intre PTF Siret si locatiile de depozitare, transportatorii erau ajutati de alte persoane ca antemergatori, care le comunicau daca pe traseu sunt masini alte politiei de frontiera sau ale altor structuri de politie. De multe ori, transportatorii au fost sprijiniti si de politisti de frontiera sau ai IPJ Suceava care, in schimbul unor sume de bani, inchideau ochii si permiteau trecerea acestora. De retinut ca interesul celor care introduceau tigari pe la Siret dar si a complicilor lor era foarte mare, de vreme ce un pachet de tigari era cumparat in Ucraina cu un leu sau cel mult un 1,4 lei si erau vandute depozitarilor la preturi intre 2,2 si 2,6 lei. Unii dintre transportatori faceau chiar si patru – cinci transporturi de tigari intr-o singura zi, cantitatea totala adusa in tara fiind insemnata. in baza acestui material probator, ieri au fost organizate un numar de 33 de perchezitii domiciliare, din care 16 numai in zona Siretului, fiind puse in executare un numar de 30 de mandate de aducere. in aceasta faza se efectueaza cercetari fata de cei patru politisti si lucratori vamali pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, pentru ca, in exercitiul atributiilor de serviciu acestia nu au indeplinit acte ce le intrau in competenta - constatarea de contraventii si infractiuni referitoare la comertul ilicit cu produse accizabile ci dimpotriva, au sprijinit indivizi care au introdus in tara prin PTF Siret tigari, dar si bauturi alcoolice, cumparate atat din Ucraina cat si din magazinele Dutty Free. in acest fel a fost produs un important prejudiciu la bugetul de stat prin neplata obligatiilor fiscale aferente – TVA, accize, etc, cat si o tulburare insemnata a bunului mers al autoritatilor cu atributii de control in PTF Siret si in zona adiacenta acestuia (Inspectoratul General al Politiei de Frontiera si Autoritatea Nationala a Vamilor).", dupa cum se mentioneaza intr-un comunicat de presa comun.

Nota: - Ca o alta consecinta a interpelarii senatorului Valer Marian, dar si a scandalului izbucnit in DGIPI, in cea ce-l priveste pe comisarul-sef Petre Albu, care nu este strain de anchetele ce vor atinge traficul cu tigari, in cadrul anchetei procurorilor, Remus Span a fost pus din data de 26 martie 2009 la dispozitia ministrului de Interne Dan Nica, iar dupa doua saptamani a fost numit, in prima saptamana a lunii aprilie, ca loctiitor la departamentul "Logistica" al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, ordinul de numire fiind semnat de Inspectorul general Nelu Pop. §pan a revenit astfel in structurile Politiei de Frontiera.

C. Zona Sulina - Delta Dunarii - Constanta - Mangalia

Daca zona Hamleului ar fi considerata, in ceea ce priveste capturile ca fiind regiunea cea mai "galagioasa", aici interesele fiind sa apara in media realizari ale Politiei de frontiera si Vamilor, pentru a proteja interesele de clan, in zona portuara si de Dunare se poate spune ca este sectiunea cea mai "tacuta". Cu ani in urma, din aceste regiuni veneau rapoarte despre marile capturi de tigari din containere. Odata insa cu ascensiunea la putere a gruparilor din nordul tarii si a faptului ca traficul cu Ucraina a devenit protejat chiar de catre autoritati, regiunile portuare au fost lasate "la voia intamplarii". In porturile Mangalia si Constanta, traficul se face cu containerul (baxuri ascunse printre alte marfuri), declarat de regula pentru o societate din Occident. Transportul containerului se face cu TIR-ul si de cele mai multe ori paraseste tara direct pentru pietele din Vestul Europei. Autoritatile care se ocupa de aceste transporturi fiind cele de la Bucuresti, rutele intrand in atentia SRI, ale brigazilor de Crima Organizata, dar mai ales in atentia Departamentului anti-Contrabanda cu Tigari din cadrul OLAF.
Cu toate acestea, foarte putine capturi au mai fost raportate din zona portuara a Romaniei, presupunandu-se, confor surselor serviciilor secrete ca regiunea aceasta detine intre 15-16 % din intreaga contrabanda pe teritoriul nostru. Conform acelorasi surse, nu containerele il constituie grosul tigarilor "varsate" pe pietele de la sud de Carpati, in special Bucuresti, ci micul trafic de frontiera care se realizeaza in Delta Dunarii si in Portul Sulina. Rapoartele serviciilor de informatii mentioneaza ca: "Grupari mici, constituite din ucrainieni si lipoveni infiltreaza in tara cantitaai mici, dar care prin anvergura traficului devin importante, prin Delta Dunarii. Grupurile sunt constituite fara lideri zonali, in satele din imprejurimile lacului Murighiol, intrarea facandu-se dinspre Sulina, prin Delta. Avantajul e ca localnicii beneficiaza de ascunzisuri numai de ei cinoscute, traficantii ucrainieni si lipoveni vorbesc aceeasi limba, se scund unii pe altii si se acopera ca angajati la cherhanale. Transporturile se fac noaptea, cu barcile, cu sprijinul politistilor de frontiera atat romani cat si ucrainieni. Baxul de tigari transportat este platit cu 10 euro. Din Delta, tigarile sunt transmise unor intermediari din Tulca, Galati, sau Braila, care le livreaza mai departe pe pietele din Constanta, Bucuresti, Galati, Tulcea etc., ramificatia ajungand pana la Craiova, suprapunandu-se, in aceasta situatie, cu retelele din Serbia." (nota raport a SRI din 18 martie 2008) Din raport reiese ca aceste mici cantitati alimenteaza in numar suficient de mare estul si sud-estul Romaniei. Mai departe se specifica: "Traficul se face indiferent de anotimp, fiind mai mare in perioadele de pescuit, cand barcile sunt mult mai numeroase si cand stufarisul este mult mai des." Si o alta observatie: "Daca 15-16% din contrabanda pe teritoriul Romaniei este cuprinsa intre Galati-Tulcea-Sulina si Constanta- Mangalia, informatiile arata ca din aceasta cantitate 64% se realizeaza prin micul trafic dintre ucrainieni si lipoveni."

Nota: - Traficul pe zona Hamleu-Petea-Sighet-Urziceni-Tarna Mare, asadar zona de Nord si Nord-Vest, reprezinta conform statisticilor 59% din totalul operatiunilor de contrabanda de pe frontierele Romaniei. Spre comparatie, zona Siret-Radauti (si altele din Moldova) acopera doar 18%, prin porturile Constanta, Mangalia si Sulina, ca si prin Delta Dunarii scurgandu-se 16 %, iar restul de 7 % il reprezinta intrarea unor tigari nemarcate dinspre tarile cu granita dunareana, Bulgaria (si, implicit, dinspre Albania, Turcia), Serbia etc.


Prejudiciu de  400 milioane de euro anual
 
Piata neagra reprezinta aproximativ 16-20% din totalul pietei de tutun, iar fiecare punct procentual aduce statului roman pierderi de circa 20 milioane euro

Marirea accizelor la tutun va duce la cresterea nivelului de contrabanda care, daca nu va fi gestionata eficient, se va concretiza in venituri mai mici pentru stat. Asta in ciuda faptului ca, prin majorarea accizelor, statul urmareste cresterea veniturilor din piata de tutun. Urmatorul val de majorari va avea loc la 1 aprilie, cand acciza la tutun va creste cu 7 euro la mia de tigarete, afirma producatorii de tutun din Romania, reprezentanti ai firmelor BAT, Philip Morris, JTI, cele mai importante din Romania.
Puncte evidente de contrabanda sunt duty free-urile de la granitele cu Moldova, Ucraina, si Serbia, ca si contrabanda prin aceste frontiere. “Un lucru e important: ca politica fiscala sa nu se faca la televizor. In momentul in care in ianuarie cineva anunta ca vor creste accizele, atunci eu va spun sigur ca la granita ucraineana oamenii strang marfa si pun in camioane ca sa o aduca incoace”. In 2008, piata de tutun a atins nivelul de 33-34.000 de tone, echivalentul a 34 miliarde tigarete vandute.
Acelasi studiu arata ca majorarea accizei la tigari de la 1 aprilie 2009 si o a doua marire in iulie 2007 va duce la sporirea contrabandei cu aceste produse cu 30% pana la finele anului.

Date statistice privind piata si contrabanda
 
"De la 1 aprilie 2009, accizele la tigari vor creste, urmand ca in septembrie sa aiba loc o noua majorare, ceea ce va duce la o scumpire totala de pana la 50 de procente. Ca urmare, publicul va fi nemultumit de aceste masuri, dar si  Ministerul Finantelor va pierde. Statul va avea venituri cu circa 2,4 miliarde de lei mai mici din incasarile accizei, fata de estimari", sustine directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea. Mai mult, acesta estimeaza o scadere a consumului ca urmare a cresterii taxelor intre 2,5% si 8,6%, iar o majorare brusca a accizei ar putea sa incline aceasta diminuare catre limita superioara, de peste 8%. Grupul de Economie Aplicata estimeaza ca "volumul tigarilor de contrabanda reprezinta, in acest moment (n.n. - aprilie 2009) pana la 26% din totalul pietei, iar o crestere brusca a preturilor ar putea accentua acest fenomen." ën acelasi timp, directorul GEA afirma ca legislatia ar trebui inasprita, prin redefinirea infractiunii de contrabanda, care sa nu mai fie incriminata doar daca este depistata la granita, ci si pe teritoriul tarii. Voinea propune ca solutie o abordare mai graduala a cresterii accizei. Directorul general GEA considera "gresita cresterea accizei minime la tigarete, pentru ca aduce venituri  mici la buget, dar favorizeaza compresia pietei prin ingustarea diferentelor de pret dintre marci." Mai mult, Uniunea Europeana isi propune, in opinia lui Voinea, sa descurajeze compresia pietei, care afecteaza concurenta corecta. In Ungaria, intre 2002 si 2004, Ministerul Finantelor de la Budapesta a majorat masiv acciza la tigari. ën 2005, contrabanda se triplase si veniturile la buget se prabuseau vertiginos. ën prezent, Guvernul Ungariei se opune directivei europene de  crestere a accizei la tigari pana in 2014, dorind o crestere graduala. In Ungaria, nivelul accizei reprezinta 57% din pret. Cat priveste contrabanda, Romania nu se poate compara cu Ungaria, avand un dezavantaj mult mai mare: o frontiera lunga de aproape 2.000 kilometri cu Ucraina, Moldova, Serbia si Muntenegru, tari care nu sunt membre UE,  au o taxare redusa, tigari mult mai ieftine si sunt o sursa de neoprit pentru piata neagra. Cum a actionat Budapesta impotriva contrabandei, care ajunsese, la un moment dat, la 27% din piata interna, ca acum sa scada sub 10%?  In ceea ce priveste accizele, experienta ungara a demonstrat avantajele fiscalitatii prudente. Anul acesta, Ungaria va majora accizele la tutun cu doar 5,2%. Romania are alta strategie: vrea o crestere de aproape 20%. In urma acestor majorari, conform estimarilor producatorilor de tutun, contrabanda va atinge 30% din piata.
 
Contrabanda, cam 25% din piata
 
In momentul de fata, potrivit Institutului National de Statistica, tigarile detin o pondere de 4% in cosul de consum, in timp ce la paine, de pilda, proportia este de aproape 8 %. Tot o statistica a INS arata ca romanii fumeaza zilnic aproximativ 5 milioane de pachete de tigari. In acelasi timp, un studiu al IGPF si DGV arata la inceputul lui 2008 ca aproximativ 12,3% din consumul total de tigari de pe piata romaneasca provine din trafic, din contrabanda, din contrafaceri, sau din duty-free. Ceea ce arata ca aproximativ 600.000 de pachete zilnic provin din aceasta terta sursa. Daca la INS, avand sursa vamile si PF se vechicula o astfel de cifra de 12,3%, conform statisticilor din 2007, iata ca  Grupul de Economie Aplicata apreciaza ca aceasta cifra este cel putin dubla, 25% pana in 26%. Considerand ca totalul pietei a ramas si in prima jumatate a acestui an la 5 milioane de pachete fumate pe zi, inseamna ca aproximativ 1,2 milioane de pachete provin din contrabanda, contrafaceri etc. Se prognozeaza ca datorita cresterii accizei, proportia va ajunge la 30% din piata, adica la 1,5 milioane de pachete pe zi provenite din trafic ilegal. Ceea ce inseamna aproximativ 45 de milioane de pachete de tigari pe luna, care tranziteaza ilicit vamile Romaniei. Cifra este cu adevarat impresionanta, gandindu-ne ca nu exista nici un fel de taxe pentru aceasta cifra. Mergand mai departe, ajungem la un consum anual din contrabanda de 540 de milioane de pachete de tigari. O pierdere uriasa pentru stat.
 
Capturile nu reprezinta nici 1% din trafic
 
Acum, raportand la capturile vamesilor si politistilor de frontiera, aceeasi statistica arata ca in medie, un punct vamal "hot" inregistreaza o captura totala de 500.000 - 700.000 de tigari pe luna. Consideram pragul de sus desi nu toate PTF-urile au acelasi scor. Deci 700.000 de tigari lunar, cu toate ca au fost si luni cand nu s-au raportat capturi mai mari de 50.000-100.000 de tigari. 700.000 de tigari inseamna 35.000 de pachete pe luna, pentru un punct de frontiera cum este Hamleu, cum sunt vamile Petea, sau Urziceni. Daca prin zona de nord-nord-vest se captureaza cam 35.000 de pachete lunar si aceasta zona reprezinta conform statisticilor 59% din contrabanda cu tigari, atunci 100% inseamna 59.322 de pachete. Rotunjim la 60.000 de pachete lunar, suma totala a capturilor din contrabanda, desi mereu am rotunjit in plus, cifra probabil ca este mai mica (repetam, ne referim la o medie, nu la marile capturi intamplatoare). Cat inseamna 60.000 de pachete lunar, raportate la 45 de milioane de pachete, cat reprezinta suma pachetelor care tranziteaza ilicit vamile? Un cal cul simplu ne arata ca e vorba de 0,13%. Acesta este procentul maxim din ce captureaza autoritatile romanesti. Ei bine, ca sa apara o proportie si mai ingrijoratoare noi am calculat functie de ce se fumeaza pe piata romaneasca, adica ceea ce ramane in urma traficului pe piata noastra. In realitate o foarte mare parte din trafic, cum ar fi la Hamleu, apoi ruta Petea, sau Urziceni parpseste Romnia. Pentru aceste transporturi tara noastra este doar tara de tranzit. Se poate vedea ca dimensiunea traficului e mult mai mare si ea trebuie raportata la fumatorii de pe pietele Occidentale, facand ca raportul de 0,13% sa fie in realitate mult mai mic fata de traficul si tranzitul prin vamile romanesti. Probabil ca un procent corect al capturilor este situat undeva la 0,5% din cifra totala a tigarilor traficate si tranzitate prin Romania.

Comentarii
1.puscarieeeee
rating-onrating-onrating-onrating-onrating-on

Postat de george in data de Luni, 12 octombrie 2009 10:46
Super. asa s-a ajuns cu hotia la romani. vorba aia - la puscarie..... cu totii la puscarie
Lasa un comentariu... sau intra pe FORUM sa discuti mai multe!

1. Cum catalogati aces articol?
2. Titlul comentariului:
3. Nume:
4. Email: (neafisat)
5. Comentariu:

Culise

Procurorii DNA au descins miercuri la Primaria Capitalei. Vizat de anchetatori este in primul rand Madalin Dumitru, directorul departamentului de infrastructura al PMB, un apropiat apropiat al primarului Sorin Oprescu.

Privind lista PNL pentru europarlamentare, constatam cu usurinta ca din primii opt "candidati", cinci sunt femei. Un sugubat ar intreba, pe buna dreptate, unde sunt barbatii partidului. Sau daca acestia mai sunt?! Pentru conformitate le prezentam pe "doamnele de fier" liberale: Adina Valean, Ramona Manescu, Norica Nicolai, Renate Weber si Claudia Benchescu, poate mai "barbate" decat masculii formatiunii politice.

Deputatul Aurel Niculae a părăsit grupul parlamentar al PNL şi va activa ca independent neafiliat. Usor, usor, liberalii o iau pe urmele PPDD-ului care au ajuns fara grup in Senat, in urma demisilor masive.

Senatorul PNL Victor Ciorbea isi va anunta, zilele viitoare, demisia din functia de senator al Romaniei si din cea de membru al Partidului National Liberal. El va ajunge la ASF

Presedintele PNL, Crin Antonescu a inceput sa-si execute contestatarii. La numai cateva ore dupa ce senatorul Sorin Iliesiu a spus ca ar fi cazul ca seful liberal sa faca "un pas in spate" s-a dezlantuit jihadul. Acesta a fost schimbat din functia de secretar PNL al Comisiei de Cultura din Senat.

Pesedistii au racolat pe banda rulanta pana ce si-au cladit in an prezidential o majoritate care devine din ce in ce mai linistita. PSD poate guverna acum atat la Camera Deputatilor, cat si la Senat, fara PNL.

Intre presedintele liberal Crin Antonescu si vicepresedintele Rares Manescu a inceput scandalul. Pe timpuri, buni prieteni, parteneri de spritz si poker, cei doi sunt acum la cutite. Motivul disputei este ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, sotia edilului de la 6, pe care Antonescu, nemultumit de prestatia sa, vreo sa o remanieze din Guvern.

In zilele urmatoare, conducerea PNL va mai schimba doi ministrii liberali, Ramona Manescu ( Min. Transporturilor) si Mariana Campeanu (Min. Muncii).

Ultimele scandaluri din USL arata ca alianta scartaie din toate incheieturile. Declaratiile belicoase, de o parte si de cealalata au dau la un impas major. Este doar o problema de timp ca ruptura, sa fie facuta legal. Deocamdata, in tara, cele doua tabere isi cauta aliati in opozitie.

Potrivit unor surse, Sorin Rosca Stanescu cocheteaza cu gandul de a intra in Partidul Conservator, dupa ce a fost exclus cu 47 de voturi pentru si 5 impotriva, din PNL. Daca tratativele se vor finaliza pozitiv, numarul senatorilor PC va ajunge astfel, cu SRS, la 10.

Surse liberale spun ca se asteapta semnalul presedintelui Crin Antonescu pentru a forta "mana" PSD, pentru scoaterea PNL de la Guvernare. Cum nici social-democratii nu mai accepta "derapajele" colegilor de alianta, se prea poate ca dorinta oamenilor lui Crin sa devina realitate.

Vicepremierul Liviu Dragnea pregateste regionalizarea prin descentralizare. Un astfel de proiect ar urma sa treaca printr-o Ordonanta de Urgenta, in luna octombrie.

Pe zi ce trece, primarul Capitalei, Sorin Oprescu pare tot mai ingandurat. Un necunoscator ar spune ca il framanta problemele orasului, cainii vagabonzi sau soselele suspendate... Nimic mai fals. Cica anumite probleme de sanatate, corelate cu faptul ca pupilul sau, Solomon Wingler, a intrat in atentia DNA se afla la baza starii edilului.

Cazut in dizgratia sefului de partid Vasile Blaga, Costica Canacheu, deputatul PDL, nu cu multa carte, se reorienteaza catre PSD. Fiindca e mai mult decat fan Udrea, si a "comis-o" cu vizita in Taiwan, lui Canacheu i s-a aratat usa.

Premierul Victor Ponta, a devenit de negasit, chiar si inaintea concediului, pentru unii dintre oamenii partidului. Liderul sindicatelor Metrorex, Ion Radoi, a facut degeaba anticamera, zile intregi, pe la cabinetul primului ministru. Usa a ramas inchisa. Fervoarea lui Radoi are un scop bine definit.

Spatiu Publicitar
Raspunde

Forum

Domnule Tiriac ai ocazia sa si te dea fonduri europene de emigranti nu rata esti cel mai bogat dute la ponta si sunt sigur ca-ti va onra cererea.

Ma uit la expresia feti unui prim ministru care ar trebui sa dea demisia fara sa mai continue cu astfel de mirsavi de arogant si idiot 

Emilli rose a fost posedata de singurul demon de care nu poti scapa asa se zicea la timpul acela dar din pacate ea dupa ce a fost exorcizata a dobandit o forta ne mai vazuta pana la acel moment a dobandit adevaratul dar ,har al binecuvantari trupesti adica: ea daca vroia putea areaduce la viata cadavre doar ca ele nu erau fiinte erau mai mult demoni in trupul acela mai multe detali facebook Valy fgg

Eu m-am scos elegant din tunul ce urmează să se dea din nou la ds Ialomița.îmi ajunge ce am tras din primul.Liviu cazan nu isi va fura pădurea oricum ci numai după ce încheie contractul de pază cu o.s. Slobozia unde este sef Nicolae Bogdan,finul său ,deși suprafața se află in raza de administrare a o.s. Urziceni apartinând de aceeasi directie silvica.Tot de la acest ocol urmând să-si recupereze prejudiciul.Au găsit si gâsca ce va sta la cusca in persoana lui Mitu, padurarul de la roata.ATENȚIE!personalul silvic implicat va suporta consecintele.degeaba reclamati presiuni.totul este o actiune premeditată.dle checiu ,ce management e asta?stai cuminte!

Eu m-am scos elegant din tunul ce urmează să se dea din nou la ds Ialomița.îmi ajunge ce am tras din primul.Liviu cazan nu isi va fura pădurea oricum ci numai după ce încheie contractul de pază cu o.s. Slobozia unde este sef Nicolae Bogdan,finul său ,deși suprafața se află in raza de administrare a o.s. Urziceni apartinând de aceeasi directie silvica.Tot de la acest ocol urmând să-si recupereze prejudiciul.Au găsit si gâsca ce va sta la cusca in persoana lui Mitu, padurarul de la roata.ATENȚIE!personalul silvic implicat va suporta consecintele.degeaba reclamati presiuni.totul este o actiune premeditată.dle checiu ,ce management e asta?stai cuminte!

Intrucat Poporul Roman nu a fost intrebat daca doreste cafenea cu tematica orientala in centrul Bucurestiului, propun spurcarea ei cu hoituri la alegere.

tov Ionescu nu exista cioate vechi si cioate noi..

Nea mircea .probleme bre?unii ar zice ca da

se spune si se scrie vehicul, nu vehicol; grea limba romana pentru unii, eh ?

Gruparea infracțională din cadrul directiei silvice ialomița se pregătește pt operatiunea "lunca deal 2".Liderul psd urziceni pe nume Liviu cazan, îmbogățit din afaceri necurate personale sau administrate pt altii se plânge ca nu poate recupera investitia făcută prin achiziționarea unor suprafete de pădure.prin societățile sale fastest loan ifn si link srl care detin mai multe puncte de amanetat se spală bijuteriile din metale prețioase provenind din infracțiuni comise de clanurile de rromi în afara țării,în special pe teritoriul federației Ruse.Va urma...

vezi toate comentariile

Articole

UPDATE 25.11.2015/ Cei trei ostatici, reținuți de la ora 18.00 GMT de indivizi înarmați veniți să le jefuiască locuința din Roubaix (nordul Franței), au fost eliberați, iar unul dintre infractori a fost ucis în cursul intervenției forțelor de ordine

Avionul de vânătoare Su-24, doborât marți de aviația turcă, aparține într-adevăr forțelor aeriene ruse angajate în campania aeriană a Moscovei în Siria, dar aparatul de zbor nu a părăsit

Cu patru ani în urmă, în mai 2011, pictoriţa Marilena Murariu, artist matur, cu o carieră apreciată, surprindea cu o expoziţie pamflet

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a declarat că senatorii partidului vor vota pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova, în noul dosar în care parlamentarul este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură.

Poliția belgiană a arestat 16 persoane în operațiunile declanșate după atacurile de la Paris din 13 noiembrie, dar nu l-a găsit pe Salah Abdeslam, bărbatul din Bruxelles suspectat că a jucat un

Oficialii FBI au confirmat că iau în serios ameninţărea ISIS cu privire la atacul de la Philips Arena din Atlanta, unde duminică are loc Wrestling Survivor Series, informează presa americană. Membrii Anonymous au publicat o listă cu atentate

Curtea de Apel București a decis vineri arestarea preventivă pentru 30 de zile a judecătoarei Geanina Terceanu (foto) de la Tribunalul București, acuzată că a cerut 220.000 euro mită pentru a da o soluție de achitare

UPDATE 21. 11. 2015/ Un alt tânăr rănit în incendiul din clubul Colectiv a murit, sâmbătă, la Spitalul "Sfântul Ioan" din Capitală, numărul celor care şi-au pierdut viaţa în tragedie ajungând la 59. Un tânăr rănit în Colectiv a murit la Spitalul "Sf. Ioan"

Judecătoarea Geanina Terceanu, de la Tribunalul Bucureşti, care ar fi primit mită 220.000 de euro, în perioada 2009 - 2012, pentru a-i achita pe cei opt oameni de fotbal inculpaţi şi ulterior condamnaţi în dosarul

Judecătoarea Geanina Terceanu, de la Tribunalul Bucureşti, ar fi primit mită 220.000 de euro, în perioada 2009 - 2012, pentru a-i achita pe cei opt oameni de fotbal inculpaţi şi ulterior condamnaţi

Imaginile suprinse de camerele video ale unui bar din Paris atacat de terorişti pe 13 noiembrie arată cum au reuşit câţiva clienţi să se salveze din faţa gloanţelor. În imagini apare inclusiv teroristul care a tras fără milă asupra oamenilor aflaţi la terasă în seară zilei de 13 noiembrie.

UPDATE/Presupusul organizator al atacurilor soldate cu 129 de morţi, Abdelhamid Abaaoud, se află printre persoanele ucise miercuri de poliţie în operaţiunea de la Saint-Denis, la periferia capitalei franceze

Operaţiunea forţelor franceze la Saint-Denis, declanşată miercuri dimineaţă, în cazul atentatelor teroriste de la Paris de vineri seară, s-a încheiat,

Poliția ungară a reținut sâmbăta trecută doi cetățeni britanici condamnați pentru finanțare de acțiuni teroriste. Cei doi se aflau într-un tren internațional care trecea prin Lokoshaza, în estul Ungariei, și se îndrepta spre București, a informat

Detalii revoltătoare ies la iveală despre modul în care ofiţerii de la Protecţia Martorilor cheltuiau banii statului pentru propria distracţie. Vieţile unor victime ale interlopilor, sau martori în dosare în corupţie, erau puse în pericol chiar de către

UPDATE/Trei persoane vizate de operaţiunea forţelor franceze la Saint-Denis, miercuri dimineaţă, ar fi fost ucise, inclusiv o femeie-kamikaze,

Guvernul propus de premierul desemnat Dacian Cioloș a primit marți votul de învestitură în Parlament. S-au înregistrat 389 de voturi pentru, 115 împotrivă, iar 2 voturi au fost anulate.Secretarul Camerei Deputaților Ionel Palăr a declarat că au fost prezenți la învestirea Cabinetului Cioloș

"Pentru a nu vulnerabiliza în niciun fel încrederea în ministrul Justiției din Guvern, într-un an foarte important pentru menținerea credibilității activității Justiției, am hotărât să retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu.

Programul de guvernare depus la Parlament de premierul desemnat Dacian Cioloș pornește de la tragedia din clubul Colectiv, care "a creat un orizont de așteptare la nivelul societății" și "a dat un mandat moral partidelor politice", fiind evidențiat

O pacientă în vârstă de 18 ani, rănită în clubul Colectiv, a murit luni la Spitalul Sfântul Ioan din Capitală. Bilanțul celor morți în urma incendiului din Colectiv a ajuns la 56. Trei răniți în clubul Colectiv se află în secția de terapie intensivă